Reportasje

Toppturguide til Tyin-Filefjell

– Innenfor en radius på et kvarter fra heisen kan du gå gode toppturer fra november til mai/juni. Mangfoldet gjør at det skal være rimelig håpløst vær og føre for at ikke minst ett av fjellene byr på trygg og god kjøring, sier Glenn Roar Berge.

Han er halvt vangsgjelding og hundre prosent Tyin-Filefjell-entusiast.

Fra fjellski til rando

Etter å ha rappa treskia til fattern i unge år har Glenn Roar gått skigradene utenfor løypene i Tyin-Filefjellområdet. 

– Det har alltid vært lokkende å komme seg bort fra preparerte løyper og opp på fjell. I mange år var det fjellski som gjaldt, men turlivet har virkelig fått en ny og artig dimensjon av god skikjøring etter at jeg som mange andre begynte med randonnéutstyr, forteller Berge. 

Han går fortsatt turer med de gamle fjellskiene, men skal han opp i bratt terreng, er det randoutstyret som gjelder.

Heisen som midtpunkt

En dag på tur i Tyin-Filefjell-området starter og slutter gjerne ved skiheisen.

– Når jeg er på tur med venner eller som guide, møtes vi ofte ved varmestøga i nitida for en kopp kaffe og en rådslaging. Samme hvilken tur vi velger, er det bare noen minutter i bil før vi er på tur, og blir det en kort en, kan vi avslutte dagen med noen runder i bakken, forteller Berge.

Ofte krysser de bare vegen og begynner klassikeren opp mot Skørsnøse rett fra heisen. Det har blitt mye tur på Glenn Roar de siste årene, som også har begynt å guide for Tyin Aktiv året rundt.

Her er hans beste skiturer i Tyin-Filefjell-området: 

Hallgrim Rogn (31)

Etter fem år i "byen" som skribent for Den Norske Turistforening (DNT) flytta Hallgrim hjem til Vang i 2013. Ved siden av å gå på ski og hogge ved, jobber han for Innovangsjon med base på kontorfellesskapet 1724.

- I mange år var det fjellski som gjaldt, men turlivet har virkelig fått en ny og artig dimensjon av god skikjøring etter at jeg som mange andre begynte med randonnéutstyr - Glenn Roar

Skogskjøringen

Når snøen har blåst bort fra resten av fjellheimen, har den ofte lagt seg i skogbeltet nedover dalsidene mot Øvre Dalen. Det betyr ofte mye og god snø, samt muligheter for skikjøring på dager med rufsete vær. 

 

Finndalshorn

Tidsbruk: 1–2,5 time

Tidvis episk bra skogskjøring over hundrevis av høydemeter er hva turen via Finndalshorn til Øvre Dalen har å by på.

Enkleste startpunkt er fra toppen av Tørrisheisen, men turen er også gjennomførbar fra flere andre steder på Tyin-Filefjell.

Nedkjøring til Øvre Dalen

Fra toppen av Finndalshorn er rutevalget i starten viktig. Hold høydedraget et stykke nedover i dalen før du slipper deg ned. Når du nærmer deg bunnen av dalen, treffer du på Kongevegen over Filefjell. Følg denne ned til Grihamar Milestein der det er enkelt å bli plukket opp av bil eller taxi.

Nedkjøring til Fløgstrøndfjorden

Fra toppen av Finndalshorn er det 450 høgdemeter med tidvis svært morsom skogskjøring ned mot Fløgstrøndfjorden. Vel nede er det enkelt å bli plukket opp av bil eller taxi eller smelle på fellene og gå opp igjen for flere runder med skikjøring.

Vær varsom i første heng fra toppen av Finndalshorn. Her er det stedvis såpass bratt at det kan gå skred.

Selv om det stedvis er åpen fjellbjørkeskog, er det flere partier der det er såpass tett mellom trærne at du må ha god kontroll på skiene for å ha skikkelig glede av turen.

Tyin

Fra november til juni er det mulig å spenne på seg skia rett ved bilen og gå toppturer ved Tyin. Kort, effektivt og alltid mulighet for trygg nedkjøring er stikkord for turene her.

 

Tyinstølsnøse

Tidsbruk: 1,5 time

Slak oppmarsj med mulighet for både enkel og bratt nedkjøring er stikkord for Tyinstølsnøse. Parkering ved Tyinstølen langs rv 53 på vestsiden av vannet Tyin.

Turen starter rett fra bilen. Skrå gjerne litt sørover i starten slik at kneika opp mot toppen blir passe slak. Etter den første bakken du ser fra bilen, er det et slakere parti opp mot toppen.

På selve toppen er det en utsiktsplate som gir oversikt over en pen samling topper i Hurrungane, Jotunheimen og Filefjell.

Nedkjøring samme veg som du kom opp, er enkleste variant. Dersom føret er godt, kan du kjøre så bratt du ønsker ved å sette kurs rett mot Tyinstølen igjen. Vær oppmerksom på at det årlig går skred i denne fjellsida, så her er det ingen grunn til å ta sjanser om forholdene er usikre.

En bonus med denne turen er at skiføret ofte holder til langt ut i juni. 

Den gamle heisen

Tidsbruk: 1,5 time

En trygg og rask tur.

Parker i en av lommene langs rv 53 Tyin-Årdal.

Når du står ved bilen og ser opp mot den gamle toppmasta på heisen, er det mest vanlig å velge ryggen sør for masta til oppmarsjen. Toppmasta er også endepunkt for oppturen. Du kan for eksempel kjøre ned den gamle heistraseen. Dersom du kjører strak linje mot bilen, kan det være bratt nok til at skred kan løsne. Vær derfor trygg på forholdene om du velger denne nedkjøringen.

Selv om turen er kort, kommer du høgt nok til at utsikten er den aller beste på toppen.

Flott utsyn fra Tyinstølsnøse

Magisk nedfart frå Stølsnøse

Nabonøsene

Skørsnøse er klassikeren som har alt, mens Stølsnøse er lillebroren som byr på mye av det samme. Det er et naturlig område å starte toppturkarrieren i på Tyin-Filefjell.

 

Skørsnøse

Tidsbruk: 2 timer

Toppen er en av de mest brukte av lokalfolk som går randonné, fordi den er rask å nå og normalt har fin snø for nedfarten. Dessuten er det alltid kjekt å komme opp og se vidt.

Parker i nærheten av Tyinkrysset, enten på fv 53 eller på E16 ved Grihamarstølen (ca. 1 km vestover på E16 fra Tyinkrysset). 

Gå litt inn Bjørdalen før du brekker av mot Skørsnøse og går relativt rett mot toppen i skredtrygt terreng.

Det finnes mange ulike nedkjøringsalternativer fra Skørsnøse. Den tryggeste traseen er den du gikk opp.

Stølsnøse

Tidsbruk: 2 timer

Stølsnøse er en enkel og svært fin topptur for hele familien. Toppen kan bestiges fra flere kanter, avhengig av vær- og føreforhold.          

Tryggeste rute går fra Tyin, og den har også ofte gode snøforhold. Denne ruta egner seg godt for både voksne og barn som har et godt grunnlag av skiferdigheter og er glad i oppoverbakker.

Fjellet kan ellers bestiges både fra Bjørdalen eller fra vegen opp mot Tyin. Her er det flere brattere alternativ der du må ha kontroll på snøforhold for å bevege deg.

Smedalen

Lengre høyfjellsturer med kort innmarsj og mye god skikjøring får du i området i og rundt Smedalen på vestsida av Tyin-Filefjell.

 

Frostdalsnosi

Tidsbruk: 2,5–3,5 timer

En lang og fin nybegynnertur som også kan by på bratt kjøring!

Parker ved brua mellom Øvre og Nedre Smedalsvatnet der det nå har blitt skikkelig parkering.

Gå over brua før du brekker av mot nordvest og sikter på den markerte ryggen opp mot Frostdalsnosi. Denne kan du følge helt til topps. 

Kjører du rett ned mot vegen fra toppen, er du aldri i skredfarlig terreng på denne turen. Om forholdene er trygge, er det muligheter for brattere kjøring på begge kanter av ryggen. 

Øvre Salen

Tidsbruk: 1,5–2,5 time

Øvre Salen har høyfjell og åpne flanker som blir avløst av åpen fjellbjørkeskog. En topptur som har alt. 

Parkere i en lomme ved vegen ved Smedalsosen.

Det er lurt å begynne turen med å gå over hengebrua fordi vannet til tider kan være utrygt. Første del av turen går gjennom slak fjellbjørkeskog. Hold sørvest og kryss dalen før du går rett sørover mot Øvre Salen. Det er fint mulig å gå hele ruten opp i skredtrygt terreng.

Kjør ned samme rute som du gikk opp, eller legg opp en nedkjøring etter ferdighet og ønske. Særlig en del av skogskjøringen i området er fin. Har du tid og lyst, er det flere topper rundt vannet Kviesjøen som byr på kort og bratt kjøring. Her er det genialt å ta flere runder opp for å teste ulike nedkjøringer.

Variert kjøring - Turene i Smeddalen er flotte både for nybegynnere og erfarne kjørere

Eit knippe lokale helter samla på toppvarden på Suletinden. 

Langturene

Fjellski, eller til og med langrennsski, er naturlig turfølge på noen av seinvinterklassikerne på Tyin-Filefjell. Det samme er den alltid like majestetiske utsikten mot Jotunheimen, Hurrungane og Skarvheimen.

 

Suletinden

3–4 timer 

Både langrennsutstyr, randonnéutstyr og fjellski er vanlig å bruke på vårskiklassikeren til Sulefjellet.

Parker enten ved Nystøga, Kyrkjestølen, Gamlestølen eller skiheisen ved Tyin-Filefjell og følg en av skiløypene i retning Sulebu.

Passer på vestsiden av Sulevannet og følg den markerte ryggen mot toppen. Med fjellski eller langrennsutstyr er det lurt å sette igjen skiene på siste strekningen mot toppen og ta samme veg ned.

Med randonnéutstyr er det mulig både å kjøre ned mot Suleskardet og velge brattere ruter på begge sider av ryggen ned igjen.

Bleia

3–4 timer

Bleia byr på nesten tusen høgdemeter i lett toppturterreng som er gjennomførbar med både rando- og fjellskiutstyr. 

Parker ved Maristuen eller hyttefeltet ved Gramstølen. 

Gå oppover lia til det er mulig å krysse elva Oddedøla trygt. Gå så rett vestover på framsida av fjellet til det slakker ut og du kan gå opp et skar. Terrenget flater ut mot toppunktet.

Som nevnt er dette en grei tur på fjellski. Dersom du går med tyngre utstyr, er det flere boller og brattere parti å prøve seg på.