Reportasje

Sprettent i Liagardane

En flokk livlige geitekillinger ønsker velkommen til kveldsstellet i fjøset i Liagardane i Vang. Med et energinivå som kun kan matches i en barnehage, springer de små killingene rundt beina på Randi Ødegården idet hun setter seg ned for å kose litt. 

På den flotte fjellgarden som ligger i Hensåsen i Vang, ser det ut til at alle trives godt. Samboerparet Andris Ødegården og Kari Hagaseth og datteren Randi Ødegården melker geitene og utfører øvrig kveldsstell blant kosete geiter og sauer.

Det er så artig å arbeide med geiter framfor mange andre dyr

I det lyse, trivelige fjøset er det høy aktivitet når alle geitene skal melkes. Idet Andris åpner opp inn til melkegrava, spretter melkegeitene opp på melkestallen.

– Det er så artig å arbeide med geiter framfor mange andre dyr. De lærer så fort, smiler Andris og peker på alle geitene som tålmodig venter på at melkingen skal gjennomføres – hver geit på sin faste plass. Andris er sjette generasjon som driver garden, og de har drevet med melkegeiter i mange år. 

Journalist Ida Ask har sammen med fotograf Yngve Ask besøkt familien bak Valdres-killing

Valdres - killing

Valdres - killing formidler kjekjøtt gjennom direktesalg.

Du finn kontaktinfo på nettsiden

eller send en e- post: 
post@valdreskilling.no

De har direkteutsalg hos familien Ødegården i Liagardane i Vang, og du kan også hente kjekjøtt hos Reboli på Leira (etter avtale med Valdres - killing). Alt er frysevare, men du kan også få ferskt kjekjøtt dersom du bestiller før sesongen starter. Ideelt sett må du da bestille innen nyttår for å sikre deg det herlige kjekjøttet fra Valdres - killing.

I 2003 startet familien Ødegården opp firmaet Valdres - killing sammen med fire andre garder i Vang. Markedet for kjekjøtt her til lands er nesten ikke-eksisterende, og dermed blir de aller fleste bukkekillingene i Norge slaktet og destruert rett etter fødsel.

Kjøttproduksjon er dessuten en ulønnsom affære for geitebøndene på grunn av høye kostnader, men denne sløsingen med kvalitetskjøtt ville vangsgjeldingene gjøre noe med.

– Vi ønsket ikke å bare slå i hjel bukkekillingene, men derimot ta vare på ytterligere en ressurs på garden, forteller Andris.

– Vi ville finne et lønnsomt bruksområde for kjøttet, siden det føles helt feil å bare kaste så mye godt kjøtt, sier Andris. Dessuten legger de ikke skjul på at det er en utrivelig jobb å slå i hjel hver eneste bukkekilling rett etter fødselen.

– I tillegg vil det også gjøre det lettere for kommende generasjoner å ta over garden og drifta, dersom de ser at det kan være ytterligere økonomiske muligheter ved geitedrifta enn kun inntektene fra melka.

Vi ønsket ikke å bare slå i hjel bukkekillingene, men derimot ta vare på ytterligere en ressurs på garden
Kort og godt liv

Andris’ datter Randi går inn i en binge hvor en liten flokk killinger overfaller henne for å få oppmerksomhet.

– Denne herlige flokken skal vi sende til slakt kommende uke, forteller Randi.

All Valdres-killingen fôres opp på melk fram til de er mellom seks og åtte uker gamle. Da sendes de til slakt på Gol, før kjøttet skjæres og pakkes på Reboli på Leira.

Da er vårkillingen klar for salg i mars/april, og kanskje kan det smake med påskekilling framfor påskelam i år?

En delikatesse

I de fleste andre land i verden er det mer vanlig å spise geitekjøtt enn sauekjøtt.

– Kjekjøttet er veldig magert, og det tar lett til seg smak. Det vil si at det er lett å marinere det, forklarer Kari. – I tillegg har det god holdbarhet, nettopp fordi det er så magert, slik at du kan ha god tilgang på kjøtt hele året, legger hun til.

Noen kan kanskje tenke at kjekjøtt smaker vel “geit”, men kjekjøttet er velsmakende og egner seg godt både til hverdagsmat og til fest. Og ikke minst til festival!

– Har du vært på Vinjerock, har du kanskje smakt kjebaben vår, smiler Andris.

De har opplevd litt varierende etterspørsel etter kjøttet og ser at det henger på distribusjon og hvor mye ressurser og tid de legger i markedsføringen.

Alt tar tid, men det er veldig bra når vi opplever at delikatessebutikker i Oslo tar inn kjekjøtt fra Valdres - killing

– Alt tar tid, men det er veldig bra når vi opplever at delikatessebutikker i Oslo tar inn kjekjøtt fra Valdres - killing

– og selger det raskt ut igjen, sier Kari, og legger til: – Når folk først får øynene opp for kjekjøtt, er det veldig mange som liker det godt.

Oppskrift

Det finnes mange ulike måter å tilberede kjekjøtt på. Valdres - killing leverer med et oppskriftshefte når kundene kjøper kjøtt av dem, med mange gode oppskrifter. 

Halvspeka lår eller bog. Oppskrift fra Sølvi Havro, Haukåsen i Vang

Du trenger:
Ett lår eller bog
10 g einebær
10 g rosemarin
Ca. 300 g grovt salt 

Slik gjør du:
- Legg låret eller bogen i saltet og urteblandingen. La det stå i ett døgn i kjøleskapet (litt kortere tid for bog).

- Tørk av saltet/urteblandingen, og stek deretter kjøttet på 125 grader i to–tre timer (avhengig av størrelsen). 

Kan eksempelvis spises som spekemat med flatbrød og rømme.