Reportasje

Tyin–Filefjell er et av anleggene som har «alt». Variert løypenett, tilgjengelig frikjøring, solid barnetilbud og leken park. Pluss at det er akkurat passe stort til at alle kan føle seg hjemme. Et ekte #mittanlegg.

Familien

Tyin–Filefjell har et barneområde der både små og større unger har optimale forhold for å lære seg å kjøre på ski.

– Vi digger barnebakkene på Tyin–Filefjell, forteller Mina Synnøve Blom Haaverstad. Sammen med mannen Erlend Hüberstadt og barna Signe (3) og Peter (5) bodde hun på hytta i Vang i fjor.

Med unger i barnehagealder var de faste gjester i alpinanlegget.

– Særlig greit var det med båndet utenfor Varmestøga. Der gikk det fint å ha en voksen ved båndet sammen med to små. På den måten ble det litt skikjøring på oss voksne også, forteller Mina.

– Vi digger barnebakkene på Tyin–Filefjell
Hallgrim Rogn

Etter fem år i «byen» som skribent for Den Norske Turistforenig (DNT) flytta Hallgrim heim til Vang no i vinter. Ved sidan av å gå på ski og hogge ved, jobbar han for Innovangsjon og som frilansar med base på kontorfelleskapet 1724. 

Barneområdet

Rulla: Passer for barn fra 1,5 år og oppover. Perfekt for å lære de aller minste å stå på ski.

Barnebakken: Passer for barn fra 5 år og oppover. Kuleløype, porter og en smått legendarisk sjiraff er noe av det du finner her. Flombelysning.

Gamma: Rett ved siden av rulla er det en gamme med bålplass og mulighet for å varme seg.

For alle

I løpet av sesongen i fjor ble både Signe (3) og Peter (5) trygge med ski på beina. Og i følge Mina er ikke bare båndet og barnebakken viktig når man er på ski med ungene.

– Unger trenger mange pauser. Varmehytta og Varmestøga som er rett ved siden av båndet, ble flittig brukt, og det passer veldig godt at dette er såpass nært, forteller hun.

Etter noen økter på båndet ble etter hvert eldstemann såpass trygg at han begynte å kjøre i selve barnebakken.

– Med oppsettet på de to barnebakkene kan man som foreldre ha kontroll på både de minste barna fra 1 til 4 år på skibåndet og litt eldre barn i skålheisen. - Det er ideelt for de som har flere unger med seg ut i bakken, legger Erlend til.

-Varmestøga som er rett ved siden av båndet, ble flittig brukt.
Afterskien

Tretti kvadratmeter og en jovial bartender er nøkkelen til afterski-suksess på Tyin–Filefjell.

– Reint bord er ei lita bule med stort hjerterom. Veærre er det ikke, forteller Geir Tveit. Eller Bartender´n. Mannen som lørdag etter lørdag gjennom vinteren sørger for at skidagen på fjellet får en legendarisk avslutning. 

Enkle løsninger

Ideen med afterski ved bunnen av Tørrisheisen dukka opp for tre år siden. Etter noen gode afterskirunder første vinteren fikk Geir og Nils Bjørn frie tøyler for å gjøre de tretti kvadratmeterne til den bula de ønsket.

– Vi bygde en bardisk og innreda sånn vi ville det skulle være. Det funka godt, og de to siste vintrene har «Reint bord» virkelig satt seg som et trivelig sted å avslutte dagen, forteller Geir.

En vanlig lørdag åpner døra klokka to. Først er en del familier innom for enkel bevertning, mens det fra halv fire først og fremst er afterski med øl, vin og Jägermeister.

Vi bygde en bardisk og innreda sånn vi ville det skulle være. Det funka godt.
Fort fullt

– Som regel renner det inn med både hyttegjester og folk fra bygda. Det virker som ryktet går godt, for her dukker alltid opp nye folk, samtidig som mange er innom flere ganger gjennom vinteren, forteller Geir.

Han har åpent alle lørdager gjennom vinteren. Pluss alle dager i vinter- og påskeferie. Og det er som regel bra trøkk de timene han er på jobb.

– En bra greie her er at det ikke trenger å være mye folk før stemningen stiger. Med tretti kvadratmeter til rådighet blir det fort fullt, veit du, gliser han.

Ved siden av spillelister over høgtaleren er det både gitar og munnspill til rådighet for festfolket.

– Etter mange forespørsler om vi ikke kunne skaffe gitar, tok en liten gjeng turen over til Lærdal og hentet en gitar. Nå er den i bruk nesten hver eneste afterski.

Til sesongen i fjor kom det opp et reinsdyr på taket. Hva årets nye greie på Reint bord blir, er ikke Bartender´n helt sikker på, men at det blir «noe nytt» også i vinter, det kan han han love.

Afterski 

Reint Bord: I bunnen av Tørrisheisen, åpent alle lørdager, samt vinterferie og påskeferie.

Filefjellstuene: Åpent alle dager. Matservering og alle rettigheter.

Varmestøga: Følger heisens åpningstider. Har ølservering i tillegg til mat.

Parken

Kileheisen er hovedområdet med flere railer, hopp og en «airbag». Det er også en minipark med hopp og rails ovenfor heisbua. Ny park-tråkkemaskin på plass for sesongen 2015/16.

Jibberen

Effektiv park-kjøring i storslagne omgivelser er stikkordet for parken i Kile-heisen på Filefjell.

- Tyin-Filefjell er omringa av en rå norsk natur. Spesielt solnedgangen vi hadde siste kvelden var helt magisk, sier Anders Backe

Han er en av landets beste jibbere og var på plass i fotovennlige omgivelser på Tyin-Filefjell på oppdrag for sponsoren Aclima forrige vinter. 

Backe vet godt hva han vil ha av en park, og hans tips til kommende vinter er at Tyin-Filefjell legger seg på en passe ambisiøs linje med parken. 

- Det viktige med parken er at det planlegges med elementer og linjer i forkant og at det holdes vedlike, og shapes gjennom sesongen, er hans anbefaling. 

I Kileheisen er elementene rett ved siden av heisen, og ivrige skikjørere kan få effektiv parkkjøring gjennom dagen. Som et supplement til parken i Kile-heisen er det et stort og et mindre hopp, samt noen rails ved siden av Børrenøsheisen. 

 

De djupeste pudderdagene er ofte i januar.
Frikjøringen

Lett tilgjengelig løssnø gjør dagene med djupsnø på Tyin–Filefjell til effektive skiøkter.

– Noe av det fine med frikjøringsterrenget på Tyin–Filefjell er at det er snilt og egner seg godt for nybegynnere og uerfarne. Samtidig kan den mer erfarne dra på godt med fart og få noen fine turer når forholdene er bra fra toppen, forteller Leif Øyvind Solemsli.

Den tidligere landslagskjøreren i telemark driver nå Intersport Filefjell, og logger puddersvinger i anlegget så ofte han kan.

– Alltid snø

I januar kan det ofte snø på kaldt vær, noe som gir svært lett og fin snø.

– De djupeste pudderdagene er ofte da, forteller Leif Øyvind. Og selv de gangene det er lenge siden forrige snøfall, finner han som regel godsaker å leike seg i.

– Selv om det ofte er vind og området over skogen blir avblåst, finner du så godt som alltid løs snø fra starten av skogbåndet og ned til heishuset i kileheisen.

Selv har han et favorittåk han gjør så ofte som mulig på de virkelig djupe dagene.

– Det begynner på skikjørers høyre side av telemasta ved Børrenøsheisen. Så blåser du på og holder litt mer høyre, ned henget, over den lille klippa i skogbåndet og ned bekkefaret til transportløypa.

Og begynner det å bli oppkjørt, har han et sikkert triks for å finne uberørt snø.

– Jo lenger unna heisen du gjør dette åket, jo mindre oppkjørt er det som regel.

Se opp for skred

Ved siden av sportsbutikkdrift er Leif Øyvind også skredvarsler for Norges vasssdrags- og energidirektorat (NVE). Han er derfor svært bevisst på farene ved å kjøre bratt utenfor preparerte løyper.

– Skredfaren er stort sett ikke så framtredende i heisanlegget, men på dager med faregrad 3 og opp kan det løsne skred på venstresiden i to brattheng litt under telemasta.

Ellers har det blitt løst ut flere skred i «Fjellet» (dvs. den bratte kollen på høyre side av Børrenøsheisen) på eller etter dager med mye snøtransport og ugunstige forhold.

Frikjøring

Det mest brukte området er på «heisførers venstre side» av hovedheisen på Tyin–Filefjell. Ellers brukes området mellom svart og blå, og området mellom rød og grønn løype også mye til løssnø-kjøring.

Det kan løsne skred begge steder ved ugunstige forhold – så vit hva du gjør om du velger å kjøre utenfor løypene.

Varmestøga

Italiensk pizza, ekte kakao og hamburger laga helt fra bunnen er salgsvinnere i Varmestøga –selve hjertet i skianlegget på Tyin–Filefjell.

– Hver morgen steiker vi ferske boller. På kalde dager er disse, sammen med kakao, en skikkelig hit, forteller Rita Levanauskaite, driftsansvarlig i Varmestøga denne vinteren.

Kakaoen koker de selvsagt på mjølk, kakaopulver og sukker. Akkurat sånn som den skal lages. Sammen med krem eller marshmallows er en kopp ekte kakao som et lite måltid i seg sjøl.

Alle pizzabunner lager vi fra bunnen av.
Hjemmelaga favoritter

Regelen i norske alpinanlegg er rask mat laga på halvfabrikata. I Varmestøga på Tyin–Filefjell er regelen noe helt annet.

– Alle pizzabunner lager vi fra bunnen av på kjøkkenet her, mens kjøttet fra hamburgerne er kjøpt av lokale produsenter i Vang og blandet av oss, forteller Rita.

Det betyr at pizzaer som Uranostinden og Falketind-, eller Tyin-burgeren bærer sitt navn med rette.

Til sesongen i fjor ble Varmestøga utvidet oppover med en hems. Særlig i høysesongene ble dette et mye brukt tilbud.

– Her slår barnefamilier seg ned på dagen, mens det var noen gode afterskier her i påsken, forteller Rita.

Varmestøga

Følger heisens åpningstider

Serverer hovedsakelig mat laga fra bunnen av.

Ølservering fra 14:00